Buikvet wie wil er niet vanaf?

Afval tips5 april 2018Lindsay Bosch
Buikvet wie wil er niet vanaf?

De mensen die ik begeleid met afvallen, komen vaak met de wens, wat minder vet op hun buik zouden willen hebben. Voorheen dacht men altijd dat je niet kon bepalen op welke plekken je kon afvallen en dus slechts kon hopen dat het vet daadwerkelijk bij je buik zou verdwijnen. Gelukkig zijn we nu een stuk verder met onze kennis!  In deze blog geef ik je tips om je buik vet te verminderen.

Eerst een stukje uitleg: we hebben 2 soorten buikvet. Het vet dat we dicht onder de huid opslaan ( dat vetrolletje dat we graag weg willen hebben) en het vet dat dieper wordt opgeslagen tussen onze organen, het zogenoemde visceraal vet. Dit vet is erg belangrijk voor ons. Het beschermt namelijk je organen als een soort stootkussentjes. Teveel visceraal vet verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Deels doordat dit vet o.a. hormonen en ontstekingseiwitten aanmaakt, maar ook kunnen de organen zelf minder goed kunnen functioneren wanneer er teveel vet zit.

Je kunt je buikvet heel gemakkelijk meten. Het enige wat je hier voor nodig hebt is een meetlint.

  • Meet de omtrek van je buik ter hoogte van je navel
  • Adem diep uit
  • Meet vervolgens je middelomtrek. 
  • Controleer hieronder in de tabel of jouw meting binnen de gezonde marges valt

 Op deze manier meet je zowel je vet direct onder je huid, als je visceraal vet.

Zoals ik eerder al aangaf, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om je buikvet te verminderen.

  1. Zorg voor genoeg beweging. Maak een combinatie van cardiotraining, een training waarmee je je hartslag verhoogt, en krachttraining, gericht op je grote spiergroepen. Dit zijn je rug- en beenspieren. Je verbrandt meer energie als je meer spiermassa hebt! Wanneer je je focust op de grootste spiergroepen, ga je meer verbranden, ook op de momenten dat je niet sport!
  2. Neem voldoende nachtrust. Een goede nachtrust is erg belangrijk voor de balans in de hormoonhuishouding, waaronder het hormoon Cortisol. Dit hormoon wordt ook wel eens het stresshormoon genoemd. Als er teveel Cortisol in het lichaam aanwezig is, is de kans groter dat je lichaam (buik)vet opslaat. Daarnaast heb je meer trek, bij een slaaptekort.
  3. Let op je koolhydraten en eiwitten. Buikvet wordt voornamelijk aangemaakt door ons lichaam wanneer we teveel koolhydraten eten. Om op een snelle en verantwoorde manier af te komen van je buikvet is een koolhydraatarm en eiwitrijk programma een goede oplossing. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor spiermassa. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnen krijgt om te zorgen dat je alleen vetten gaat verliezen en dat je spiermassa juist behouden blijft. Hierdoor val je makkelijker af op de plekken die je wilt! Zo ook op je buik!

Ben je benieuwd naar je vetpercentage?
Ik kan je, indien nodig, meteen een persoonlijk advies geven.

Neem contact op

Afval tips5 april 2018Lindsay Bosch

Gerelateerde blogs

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je niks missen? Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Bedankt, je bent nu ingeschreven!

Een ogenblik geduld..